Biber Tohumu Çimlendirme (Yetiştirme)

[the_ad id=”9977″]

Biber tohumları sıcaklığa bağlı olarak çimlenme süresi değişebilir. 20- 25 derece sıcaklıkta 8 günde çimlenebilir. 15 derece sıcaklıkta 20 veya 25 günü bulabilir. bu yüzden ekim zamanından 15 veya 20 gün önce tohumları ekmekte fayda var.

İlk ekildiği zaman Önemli Olan Güneş görüp görmemesi değildir. Önemli olan Sıcaklıktır.

Biber Tohumu Çimlendirme:

Tohumları Suda bekletme nasıl yapılır?

Biber tohumlarını bir bardak suyun içinde en az 8 saat veya 2 gün bekletebilirsiniz.

Tohumları çimlendireceğim ve yetiştireceğim toprak nasıl olmalı?

Besin acısından ve tohuma çimlenmesi için yetişmesi için gerekli olan Torf, perliti, biraz gübre karışımı ile bir karışım elde ederek yapılır. en iyi verim almak için ithal torf seçilmedir. Sıkıştırılmış torflar kuru olur karışımı hazırladıktan sonra bir poşet içinde veya çuval içinde torfu ıslatıp karıştırın ama çamur yapmayın. bunun nedeni kuru olan torf nemlendirme den kaplara doldurursanız torf su tutmayacaktır.

Tohumlar nasıl kaplara (viyollere) yerleştirilir?

Saksının veya viyollerin büyüklüğüne göre yerleştireceğiniz tohum sayısı değişmektedir. viyollere ekilirken 1 viyol gözüne 3 tane tohum ekebilirsiniz. Geniş kapa ekilirken Biber tohumlarınızı üçken, dikdörtgen veya dağınık olarak ekebilirsiniz ama en iyisi dikdörtgen şeklinde olandır.
Ektiğiniz kaba tohumları yerleştirdikten sonra üstüne 1 cm boşluk bırakın tohumları yerleştirin ve torf perlit karşınız ile kapatın ve sulayın. en iyi çimlenme sıcaklığı 20 ile 29 derecedir.

Çimlenme sonrası  iyi hava sirkülasyon çok önemlidir.

biber tohum çimlendirme sonrası yetişen biberler

 

Biber Seyreltme

Biber de seyretme nasıl yapılır?

5-7 cm olan biber fidelerinizi seyreltme yapılmalıdır. 7x7x7 veya 8x8x8 saksılara, plastik bardak, kağıt bardak vb. kaplar içine taşıyabilirsiniz. Zayıf olanları elemeyi unutmayın.
kullandığınız kapların temiz olması çok önemli çünkü ilerde biberlerde  görülecek hastalıkları önlersiniz.

Biber fidesi ne zaman toprağa ekilir?

Biber fidelerinizin 13-20 cm olduğu zaman artık toprağa ekebilirsiniz.

Biber fidesi seçimi nasıl yapılır?

Fideleri seçerken lekeli,yapraklarında delikler olmayan, çiçek açmış olmayan, meyve vermiş olmayan, gövdesi mor olan, bol saçaklı olmalıdır.

Biber fidesinin hangi ay ekilir.

Fideleri gerçek yerine alırken ‘nisan’ ayı (ilk bahar don tehlikesi) kalktığı zaman dikimi yapılmalı.Bölgenizde don olacak zamanları önceden öğrenmek için Meteoroloji sitesinden bakabilirsiniz

 

Yerine dikilen Fideler ilk can suyun verildikten sonra 2 hafta  1’nci Çapa yapılmalı 2-3 hafta sonra 2’nci çapa yapılmalı 2’inci çapa zamanı yabanı otlar temizlenmeli, sırıklar dikilir.
fazla sulanmadan kaçınmalı. Toprağı nemli tutmak için saman ile toprağı üstünü örtülebilir siniz, doldurabilirsiniz.

 

Fidenin ilk 10 ile 15 günü su düzenli verilmeli ama aşırı sulama yapılmamalı. 2 haftadan sonra bitki verilmesi gereken su miktarı çiçeklenme dönemi azaltılmalıdır.

Sulama Sabah veya akşam güneş battıktan sonra yapılmalı

Bitkinin güneş almadığı saatlerde yaprakları buruşuyorsa  su verilmelidir.
Çiçekler dökülüp, meyve nohut boylarına geldiği zaman suyunu normal olarak verilmeye başlanabilir ve meyve vermeye başladıktan sonra gübre takviyesi yapılabilir.(önemli)Birden fazla biber çeşidi yetiştiriyorsanız mutlaka Biber türleri arasında yabancı tozlaşma(çapraz tozlaşma) okumalısınız Buraya Tıklayın bakabilirsiniz .

 

Yetiştirdiğim bitkileri yanda resimde ( isimlikler) hazırlayabiliriz. hazırlaması çok kolaydır bir yoğurt kapağı veya yoğurt kabının kendisini yanda ki resimde ki gibi keserek yapabilirsiniz. isimlerini üstüne yazarken CD kalemiyle yazabilirsiniz.

Gazlı bez veya Pamuk ile çimlendirme

Gazlı bez ile tohum çimlendirirken Torf ile çimlendirme işleminden daha hızlı olur. Pamuk ile de tohumlar çimlendirebilirsiniz ama çimlenen tohumların kökleri pamuk’un içine gireceği için çıkartırken kökü zarar görür veya kökü kopar. o yüzde ben genelde gazlı bez kullanıyorum.
Gazlı bez , pamuk vb. çimlendirme biraz uğraştırıcı ama eğiticidir.Suda beklemiş tohumları gazlı bez üzerine yerleştirin sonra üstünü gazlı bez ile örtün kilitli poşet veya büyüklüğüne göre nemliliğini muhafaza edecek bir kabın içine koyun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir