Yeşil Kurt Mücadele

Yeşil Kurt Mücadele

Yeşil Kurt (Helicoverpa armigera) Noctuidee familyasından olup özellikle en çok sebzelerde domates, biber ve patlıcan zarar vermektedir.

14-16mm boylarında –  30-35mm kanat açıklığında

Ön Kanatları soluk sarı veya yeşilimsi sarı renktedir. Larvaları yeşil renkte olup üzeri çizgili olabilmektedir. Özellikle sebzelerde domates gibi meyvelerinde çürüklüğe neden olur.

Kışı Toprakta pupa döneminde geçirir. Kelebekler ilkbaharda Nisan sonu veya mayıs başında ihtibaren görülmektedir. genelde bu kelebekler akşam saatlerinde uçmaya başlarlar. Dişileri yumurtalarını yaprakların alt yüzüne bırakırlar. Yumurtalar 5-10 gün içinde açılır larvalar gelişmeye başlar genelde bu gelişme 13-26 gün içinde tamamlanır. Dişiler genelde yumurtalarını geceleri yapraklara bırakır.

Larvalar Besinlerini yaprakları yiyerek geriye sadece sebzenin damarlarını bırakacak şekilde doymak bilmeden yerler.

Yeşil Kurt ile Mücadele yöntemleri nelerdir?

Mücadele Yöntemleri
Geceleri Işık tuzakları kurularak en iyi mücadele edilir. bu mücadele kısaca anlatmak gerekirse bir su dolu kabın üstüne lamba (ışık) yerleştirilir sıvı yağ dökülür ışığa gelen kelebek ışığın etrafında giderken suyun içine hapsolur. kelebekleri çekmek için feromen kullanılır. feromen tuzakları bu böcek ile mücadelede en iyiler arasındadır.

Feromen Nedir?


Dişi böcekler tarafından salgılanan erkek böreği bulması yani erkek böceği çekmek için kullanılan kimyasal bir maddedir.

Feromon Tuzakları nedir?


Feromon tuzaklar şekil veya görüş acısında farklık gösterebilir ama tuzak mantığı aynıdır. feromon hazırlanmış bir tuzağa böcek yapıştırılarak yakalanması sağlanır.

Baharda toprak iyi bir şekilde işlenerek kışın konaklayan pupalar yok edilmeye çalışılmalıdır.
 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir