Japon Karaçam Bonsai Yetiştirme
Bonsai'nin güzelliği
Bonsai Japonca bir terimdir ve şu anlama gelir: “bir konteynere dikildi”. Sanat formu türetilmiştir eski bir Çin bahçecilik uygulamasından, bir kısmı daha sonra altında yeniden geliştirildi Japon Zen Budizminin etkisi. Başlangıçta sadece toplumun seçkinleri uygulanan Yerli toplanmış örneklerle Bonsai ve olarak Çin’e yayılan ağaçlar lüks hediyeler.
Japon Karaçam (Japanese Black Pine)
Pinus Thunbergii, klasik bir bonsai ağacı olarak kabul edilir. Japonya’ya özgüdür ve Japonya’da yaygındır ve ideal koşullarda 100 fit yüksekliğe kadar büyüyebilir. Japon Karaçam anavatanında genellikle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır.
Bu konik çamın dalları, benzersiz, yatay bir büyüme düzenine sahiptir ve bu da katmanlı bir görünüm sağlar. İğneler koyu yeşildir, çiftler halinde büyür ve üç ila beş inç uzunluğundadır. Bu bonsainin en çekici özelliklerinden biri, dokulu bir yaş veren düzensiz çatlaklı plakalara sahip grimsi kabuğudur.
Yetiştirme İpucuları
Her tohum türü benzersizdir ve farklı bir işleme sürecine ihtiyaç duyar. Ekimden önce sahip olduğunuz her tohum türü için ekimi kontrol edin. Doğada tohumların çimlenebilmesi için belirli koşullara ihtiyacı vardır. Tohum tabakalaşma, tohum dormansinin kırıldığı süreçtir. Bu çimlenmeyi teşvik edin. Tohumların tabakalaşmasının başarılı olması için, gerektiğinde tam olarak ihtiyaç duydukları koşulları taklit etmek gerekir. Doğada uyku halinin kırılması bazı tohumlar sıcak ve nemli bir işlem gerektirirken, diğerleri serin ve ıslak tedavi gerektirebilir. Soğuk katlama işlemini tamamladıktan sonra artık hazırsınız. tohumlarınızı toprak/kompost ile saksılarınıza ekmek için. çimlenme alabilir bir süre sabırlı olun ve tohumlarınızı görmezseniz paniğe kapılmayın.
*Dormansi: (Tüm koşullar optimum olsa dahi çimlenememe durumu)
Yetiştirme Talimatları
Kabuğu kırma ve soğuk tabakalaşma ile çimlenme:
-
- Tohumları 24-48 saat boyunca ılık suda(oda sıcaklığı) bekletin.
- Tohumlarınızı kurutun ve nemli bir kağıt havlu üzerine yerleştirin, tohumların kaplandığından emin olmak için iki veya üç kez katlayın.
- Kağıt havluyu ve tohumları kilitli poşet veya benzer bir şeyin içine koyun ve buzdolabında 8-10 hafta kalmak üzere ardından buzdolabına koyun.
8-10 hafta sonra:
- Tohumları Torf tablet içine veya kompost içine koyun çok yavaş sulayın.
RAPORLAMA
Kendi saksılarına filizlenmeye başladıklarında fideleri ayırın. İlkbaharda, tomurcukların şişmesinden önce Japon Karaçam bonsai’nizi değiştirin. Bu, her iki ila üç yılda bir ve daha eski örneklerde her dört ila altı arasındadır. Çözerken kökleri yırtmamaya dikkat edin. Köklerdeki beyaz tüylü madde, ağacın besinleri sindirmesine yardımcı olan faydalı bir mantardır.
BUDAMA
Yaraların reçine kanaması olasılığının daha düşük olduğu yaz sonundan sonbahara kadar budama yapın. Yaraları hemen kapatın. Dış dalları eski ahşapta görünen sağlıklı sürgünlere geri budayarak dalları orantılı tutun. Bunlar, dış dalları budanmaya ihtiyaç duyana ve işlem tekrarlanana kadar değiştirmek için tel ile eğitilebilir.
SIKIŞMA
Yeni sürgünlerin uçlarını, yaz sonunda tüm eski iğneleri uzatıp çekerken kırın.
SULAMA
Toprağı nemli tutun, ancak doyurmayın. Çamlar serbest drene olan toprağı tercih eder, güvenli olması için onları uzun süreli yağışlardan korumak en iyisidir.
BESLEME
Yaz boyunca yarı güçlü dengeli yem ve sonbaharda azot içermeyen bir besin kullanın. Kış ortasında tek bir yavaş salımlı yem uygulayın.