Pomelo (Şadok, Çin Greyfurdu) Yetiştirme

[the_ad id=”9958″]

Pomelo
Türkçe Adı: Şadok, Çin Greyfurdu
Kimi zaman Ağaç kavunu olarak da bilinen Citrus medica ile karıştırılsa da bu iki tür birbirinden ayrıdır.Zira Citrus Medica şekil olarak Pomelo’dan daha küçüktür ve ekşi,acımsı bir tada sahiptir; bu sebeple de pek yenilmeyip daha çok hamur işleri v.s’ye karıştırılıp kullanılmaktadır. Oysa ki, Pomelo tad olarak tatlı greyfurt meyvesine benzer.Zaten greyfurt portakal ile pomelo’nun doğal bir melezidir. Bununla birlikte pomelo, sadece greyfurt değil bilinen portakalında atalarından biridir

Zira Citrus × sinensis olarak bilinen portakalın pomelo ile mandalina (Citrus reticulata)’nın melezi olduğu sanılmaktadır. Bunun yanında Pomelo, Frua türü mandalina ile hibrit halde (Citrus reticulata x Citrus maxima) olarak adlandırılan “kokteyl greyfurdu” da denen Mandelo’yu ;Citrus tangerina adlı bir türle çaprazlandığında ise Citrus × tangelo’yu oluşturmaktadır.
Kaynak: Wikipedia

Pomelo Tohum Çimlendirme
Tohumu ekerken limon tohumu eker gibi ekebilirsiniz. Tohumları en az 1 en gün fazla 3 gün suyun içinde bekletmelisiniz Sonra Torf + perlit + Toprak + az gübre karışımı bir toprağı karıştırın ve toprağı nemlendirin toprağı sıktığınız zaman elinizde az bir şekilde ıslaklık bırakmalıdır.
Tohumlar büyük viyol kablara ekilmeli.
Bir Pomelo Meyvesi 1 ile 2 kilo arası gelebilir. değişik çeşitleri vardır.
Meyvesini marketlerde 4TL üstünde satılıyor.
Türkiye’de İsimi Şadok olarak ekimi yapılıyor.
Fideleri biraz pahalıya satılıyor.

Pomelo Tohumu

Pomelo Nasıl Soyulur konusuna bakmak için Buraya tıklayın…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir