BalKabağı Yetiştirme (Çimlendirme)

BalKabağı Yetiştirme (Çimlendirme) 

Bal kabağı Ne zaman tohum ekimi yapılır?

Bal Kabağı tohumu ekimini  İç mekanda Mart-Haziran aylarında dış mekanda Mayıs ortası veya haziran ayında yapabilirsiniz.

Bal kabağı ekilecek saksı ve kullanılacak toprak
Bal kabağı tohumlarını ekmek için torf ve perlit karıştırıp bir toprak hazırlayabilirsiniz.
bu karışımı viyollere ve 7cm veya 7cm üsütünde ki küçük fide saksılarına doldun. viyollerede her
göze bir tohum gelecek şekilde tohumları yerleştirin 7cm ve üstü saksılarda her bir kaba 2 tohum yerleştirebilirsiniz.

Çimlenme işleminden sonra fideniz geliştiğinde 12cm lik saksılara şaşırtın. 12 veya üstü saksılarda bal kabağı fideniz düzenli olarak sulanarak kök gelişimi sağlanır. fideleri dış mekan almak için veya dış mekana ekimi için soğuklar geçmiş olmasın gereklidir.

Dış mekana Tohum ekimi
Dış mekana tohu ekimi mayıs ile haziran arasında 25-30cm aralıklarla her aralıkta ki tepelere 3 tohum gelecek şeklinde ekimi yapılır üzerlerini 2-4cm toprakla örtülür. genelde haftada bir defa toprağın nemli kalacak şeklinde sulanmalı ama çok sulama yapılmalıdır. çok sulama yapıldığı  zaman kök çürüklüğü ve çiçeklenme’de gecikmeye neden olabilir.

Fazla Sulama yapılması, yanlış sulama hastalıklara çiçek dökülmesine neden olur

Dış mekana veya saksılara ekilen balkabaklarınız genelde haftada bir kere sulanır ve salatalıkta olduğu gibi yaprakları büzüştüğünde veya solgunlaştığında su ihtiyaçı olduğunu bitki sinyalini verir. Güneş tepedeyken yapraklarda büzüşme veya solgunluk olabilir bu su ihtiyacı olduğu anlamına gelmez.

Çiçeklenme (Önemli)
Balkabağı erkek ve dişi olmak üzere iki ayrı çiçek bulunur. rüzgar, arılar, kelebekler vb. tozlamaşma olur.
Balkabağınızın tozlaşmasını kendiniz yaparsanız daha iyi sonuç elde edebilirsiniz. çünkü bahçenizde başka tür kabak veya benzerlerin polenleri arılar veya diğer etkenler balkabağınızı polenleyip yanlış istenmeyen bir şey ortaya çıkabilir. erkek çiçek ile dişi çiçeği ayırmak zor değildir.
erkek çiçek düz kapalı sarı, dişi çiçek ise karanfil gibi çiçeği vardır ve çiçeğin başladığı sap kısmın altında yuvarlak top gibidir. erkek ve dişi çiçek resimleri altta eklenmiştir.

El ile Tozlaşma Yapma(Önemli)
El ile tozlaşma yapmak için erken saatlerde sabah 6 ile 7 arasında henüz açmamış dişi çiçek bulup poşet veya tülbent ile çiçeğin üzerine geçirin. çiçek açmış bir erkek çiçeği dalından koparın. erkek çiçeğin yapraklarını çiçeğin polenlerine zarar vermeyecek şekilde koparın. çiçeğin polen organları ortaya çıkacaktır. bu organları poşetle kapatınız dişi çiçeğe dikkatlice sürterek polenlerin düşmesini sağlayın.

 

 

balkabağı erkek çiçek nasıl olurbalkabağı dişi çiçek nasıl polenlenir dolenir

 

 

Size paylaşmış olduğum bu videoyu mutlaka izleyin. ve kendiniz bitkinizin nasıl polenleme(tozlaşma) yapacağınızı gösteriyor.

tozlaşma işlemini videoda 11’inci dakikan sonra yapıyor. tozlaşma nasıl yapılacağına bakmak için videoyu 11 dakikaya getirin.

bu video dev bal kabağına el ile tozlaşmayı anlatıyor. o yüzden videodaki çiçek biraz büyük olabilir.

Güncelleme Tarihi: 29.03.2017

5 replies on “BalKabağı Yetiştirme (Çimlendirme)”

  • videoda gösterilen sadece balkabağını el ile polenlendirildiğini gösteriyor. bence anlatıma bile gerek yok. önemli olan nasıl yaptığını öğrenmek. balkabağı çiçekleri tozlaştırma için 11dk’sına bakın.

  • Kolay gelsin.. merak ettiğim bal kabağı yetiştiriciligi.. 1000 mt2 yere balkabağı eksek maliyeti nedir…. ve hasat sonrası satış pazarı varmıdır…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir