Biber Yabancı Tozlaşma ve Tohum Alma

[the_ad id=”9958″]

Biber Yabancı Tozlaşma ve Tohum Alma

Biber kendi türleri (familya türleri) arasında yabancı tozlaşma olur.
yabancı tozlaşma örnek olarak; mesela kırmızı acı biber, yeşil biber, süs biber ektik bunlar birbiri ile bir küçk rüzgarda bile veya böcekler ile vb. yabancı tozlaşmaya olur. yabancı tozlaşmayı tohumunu aldığımız biberler bir sonra ekimde istenmeyen bir şey ortaya çıkar. .. bir da ki dönem sebzesinden ayırdığınız tohumu ektiğiniz zaman istediğiniz sonuç ortaya çıkmaz.
Yabancı tozlaşma kendi familyası içinde ki türler arasında olur. ancak bunu önlemek için
fiziksel olarak önemler almamız gereklidir. ve tohum ayıracağınız çiçekleri üstünü tül ile örtebilirsiniz.
mesela 4 tane kırmızı domates ektiniz. 4 tane cherry domates ve 4 tane armut domates ektiniz. bu türleri korumak için arlarına başka familyanın bitkilerini koymalısınız. (biber – domates – fasulye – biber )
Domates Çiçek tozlaşma önlemeYabancı Tozlaşma önlemek için önlem:
Biber fidelerinizin tomurcuklandığı çiçek açtığı ilk dönemden ihtibaren Biberin çiçekleri açılmadan üstünü tülbent veya bir tül ile kapat malısınız.
yanda ki resimde domatesin çiçeklerini yabancı tozlaşma korumak için sizde kendi Biberlerinize aynısını uygulayabilirsiniz.
Eski perde tülünü keserek ve benzeri bir şeyle çiçekleri yabancı tozlaşmayı önleyebilirsiniz.
yanda ki işlem yapılması çok kolaydır. kare veya yuvarlak şeklinde kesin etrafını dikiş ipiyle ip geçirin. tülü çiçeğin üstüne geçirince ipleri çekince çiçekler kapanmış olacak.
(Önemli) arada bir çiçeğin olan dalı salayın.(çiçekleri açılmış olanlar)
çiçekler dökülüp  meyve nohut boyun gelince tülü kaldırın.

Tohum alma:
Biberinizden tohum almak için bitkinizin 2,3,4,5,6 meyveleri tohumluk olarak ayrılır. çok tohum almak için ve meyve sayısını artırmak için 1,3,5 nci meyveler çiçeklerin dökülmesinden sonra koparılır. 2,4,6 meyveler tohumlar tohumluk olarak ayrılır.bu meyveler olgunlaşana kadar bitkide başka meyveleşmeye izin verilmez ve diğer meyveler koparılır.

Tohum Alma yazısı kaynak: Ulusal Tohum Takas Merkezi  Katılımcı Tohum Islah Çalışmasından alıntıdır.
Diğer yazılar plant-home aittir.

biber, domates, veya başka bitki türleri aynı tür familyasından yetiştiriyorsanız lütfen Ulusal Tohum Takas Merkezi  Katılımcı Tohum Islah Çalışmasını okumanızı tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir