Domates Güvesi

Domates Güvesi En çok Domatese zarar veren bir zararlıdır. Ergin ince uzun vücudu 6-7 mm boyundaEn çok Domatese zarar veren bir zararlıdır. Ergin ince uzun vücudu 6-7 mm boyundadır. Grimsi kahverengi ön kanatlarda irili ufaklı siyah noktalar bulunur. Yumurta 0.4 mm uzunluğunda, 0.2 mm genişliğinde silindirik,krem sarı renklidir.
Larva Yumurtalardan çıkan larvalar vücudu krem renkli başları siyahtır.

Yumurtalarını domates yapraklarının içine bırakır. Tırtılları Galeriler açarak yaprakların kurumasına neden olur. Sadece yapraklar ile kalmaz meyve yüzeyine ve meyve içine girmektedirler. Domatesin Gövde ile birleştiği yerden girerek de tüm gövdeyi çürütebilir. çok hızlı büyür ve büyük alanlara yayılırlar. Domates dışında Patlıcanlarda zararları vardır.

Domates Güvesi Feromon (su tuzakları) kurularak kelebeklere tuzak kurulabilirMücadele Yöntemleri

Feromon (su tuzakları) kurularak kelebeklere tuzak kurulabilir. Feromon alt kısımda bir su dolu kap, üst kısımda bir lamba bulunmaktadır. suyun içinde kelebekleri suya çeken özel bir koku vardır. ışağa gelen kelebekler ışın etrafında dönerken veya kokuya giden kelebek suyun içine batar ve ölür.

Doğal Düşmanları Alabis pseudoferus ile doğal mücadele verilebilir.

Mücadelesi zor bir zararlıdır. Ne yazınki Türkiye’de bulunmaktadır. Geçen sene domateslerim büyük mücadeler vermem sonucu bile % 80 fazlasını domates güvesinden kaybettim.

Size yararlı olacağını düşündüğüm Tarım bakanlığının Hazırladığı Araştırma ve Uygulama yazısının bakmanızda fayda var. buraya tıklayarak yazı okuyabilir bilgisayarınıza pdf olarak kayıt edebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir