Organik Tohum Nereden Alınır?

 Organik Tohum Nereden Alınır?

Güncelleme tarihi: 03.09.2017

Organik tohum, pazar veya çarşı gibi yerlerde bulmak çok zordur. Maketlerde satılan sertifikalı organik tohumlar dışında, organik tohum bulmak çok zordur.

Günümüzde bir çoğumuz her şeyi internet üzerinde alışveriş yapıyoruz. Türkiye’de İnternet’te organik satılan tohumlar birçok tohum aliexpress gibi sitede yerel satıcıların yüksek miktarda kar elde elde etmek amacı ile alınıp gittigidiyor vb sitelerde satılmaktadır.

Aliexpress’den tohum satın almak güvenli mi?

Aliexpress’den alınmış tohumların hiç çeşitti güvenli değildir. Aliexpress satılan tohumlar nerede ise hepsi beklenen bitki çıkmaması alıcıyı üzecektir. Çinli satıcılar özellikle para kazanmak için aldatmaya yönelik bu satışları yapmaktadırlar. Aldığınız kişinin puan yüksek olabilir puanın yüksek olmasının sebebi tohumların kişiye ulaşmış olmasıdır.  Ebay’da Çinli satıcılar aynı şekilde satış yapmakta.

Aliexpress gibi sitelerde tohum satanların tohumların bir çok işe yaramaz sahte satış yapmaktadır.

bir çeşit biber tohum alacaksınız aliexpress’e bakıyorsunuz çok güzel puan almış o tohum uygun fiyata satın alıyorsun.  Tohum size geliyor siz 5 yıldız veriyorsunuz tohumu yetiştirdikten ürün vermeye başladıktan sonra ürün sahte olduğu olduğunu Yetiştirdiğiniz ürün resimde ürün olmadığını anlayınca moraliniz alt üst oluyor.

Ebay’da tohum almak

Ebay‘da organik tohum satış yapan çok az kaliteli satıcı bulunmaktadır. Bu az miktar bile aliexress satıcılardan çok daha iyidir. Özellikle Avrupa’da kendi çiftliğinde yetiştirip satan genç satıcılar var. 

ebay’da tohum satın alacağınız satıcıyı araştırın aldığı puan, yorumlar, satmakta olduğu ürünleri inceleyin ve satıcı ile satın almak istediğiniz tohumu diğer satıcıların tohumları ile kıyaslayın. Satın almadan önce satıcı ile direk iletişim kurup tohumun hangi dönemin (zamanın) öğrenin.

İthal Tohumlar satılan siteler. En ucuz satılan yerler aliexpress, ebay, amazon gibi siteler.

Güvenilir kendi tohumu yetiştirip satan kişiler genel ebay’dan avrupa satan satıcılar genelde asyalı satıcılardan ürün fiyatlarından birazda pahalı ama tohumlar kaliteli. bazı satıcılar Türkiyede ki posta hizmetin kötü olmasından dolayın postaların gitmemesinden nedeni ile bazı satıcılar çok zarar ettikleri için Türkiye’de alıclara ürün satmıyorlar. Karşınıza çok istediğiniz bir ürün çıkar ve Türkiye satışı yoksa bu ürünü satıcısı ile görüşüp kayıtlı posta ile satın almak istediğin  ve  büyük ihtimal size paypal ödemesi ile o ürünü satacaktır.

Türkiye’de Ücretsiz tohum dağıtanlar

Organik tohum en iyi para ile değil tohum takası yapan yerli tohum gruplarından bulabilirsiniz.
Facebook’da yer alan gruplardan, Ulusal tohum takas merkezi ve yerel tohum’dan bir çok tohumu karşılıksız olarak edinebilirsiniz.

Türkiye’de ücretsiz tohum  dağıtım yapan, tohum takası yapanlardan, tohum takas şenlikleri, Yerel Tohum gruplarından alabilirsiniz. Ücretsiz olarak tohum veren grup ve kişilerden almanızı tavsiye ederim.

F1, Hibrit  tohumlar

Hibrit tohumlar ağırlıkla baharatçılarda satılmaktadır. Baharatçılarda paket içinde satılan tohumlar hibrit tohumdur. Bilmeden aldığınız paket içinde ki tohumlar F1, Hibrit tohumu olabilir.

Türkiye’de tohum satan siteler

Türkiye’de tohum satan siteler gittigidiyor, N11 ve benzeri e-ticaret siteleridir. Türkiye’de satılan bütün tohumlar ithal tohumlardır. yani aliexpress gibi sitelerden tohumları alıyorlar ve burada parçalara bölerek paketler getirip satmaktadırlar.
Mesela 100 adet biber tohumu 2,5 dolara alıyorlar 100 tohumu 5 bölüyor 5tl gibi fiyata satıyorlar. yani 2,5 dolara aldığı tohumdan 20tl çok fazla kar elde ediyorlar.
Türkiye’de internette satılan tohumların bir çoğu Çinli sitelerden alıyor bunlardan bir kısımı; Gül tohumu, ejder meyve tohumu, papaya gibi tohumlardır. Domates, biber ve bezneri tohumlar ektikten sonra meyve vermeye başlayınca resimde gördüğünüz sebze veya meyve olmadığını öğrendiğinizde üzülebilirsiniz.

Ücretsiz tohum dağıtılan Gruplar ve Siteler:

Agaclar.net,
Pembe domates dağıtım,
Facebook’ta Ulusal Tohum Takas Merkezi gibi yerlerden Ücretsiz tohum alabilir veya takaslarda bulabilirsiniz.
Ağaclar.net
Eski zamanlara göre tohum paylaşımda artık daha azda olsa tohum paylaşımları devam ediyor.
Ulusal Tohum Takas Merkezi
Ulusal Tohum Takas Merkezi üyeleri arasında ücretsiz olarak yerel tohumları ülkemizde daha çok yetişmesini sağlamak için yer yıl büyük çabalarla binlerce kişiye ücretsiz tohum dağıtmaktadır. Üyeler yetiştirdikleri tohumları diğer üyelere göndermek için bir yerde toplanmaktır.

8 replies on “Organik Tohum Nereden Alınır?”

  • merhabalar çok faydalı bir yazı olmuş tamda aliexpress ten tohum almak üzereydim hocam yalnız şöyle bir sıkıntı var benim istediğim bitkilerin tohumlarını bana veren olacağını hiç sanmıyorum sinek kapan bitkisi,kinoa ve kuşkonmaz tohumu arıyorum kaliteli olarak nerden alabilirim ?

    • Aliexpress tohum konusunda satıcı ne kadar yüksek olumlu puanda alsa kesinlikle güvenmeyin. çünkü aşırı derece alıcıları kandırmaya yönelik hileler var. sinek kapanı tohumu türkiye de tohumu satan yerler var. burada link vermek istemiyorum. özel olarak bana ulaşırsanız size satın alacağınız bir kaç yer önerebilirim

  • Merhabalar. Gerçekten referans aldığım ve bilgilendirici bir site olduğunu özellikle belirtirim. Yerli tohum ile uğraşmak meşekkatli bir iştir. Herşeyden önce sevmeniz ve aşık olmanız gerekli. Yurtdışı sitelerden çiçek tohumu almıştım daha önceleri ancak ne çimlendi ne de çiçek verdi. Çiçek tohumlarında yerli üreticiler baya başarılılar deneyebilirsiniz.

  • Merhabalar,
    Organik tohum satan güvenli bir site arıyorum. Lütfen yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler!

    Saygılar,

    Dilek Boran

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir