Jalapeno Biber Tohumu Çimlendirme / Ücretsiz Tohum

Jalapeno Biber Tohumu

 

Jalapeno Biber Meksika kökenlidir. meksika biberi Scoville Açılık değeri 2500 – 8000′ dir. isimini geneleksel olarak yetiştirilen jalapa’dan alır. Acı olmasına karşın ağzı yakmayan lezzetiyle bilinen ve diğer biberlere göre daha yoğun bir tada sahip olan “Jalapeno”, et yemeği, salata, dip sos, bulgur, pilav ve makarnanın yanı sıra; diğer mezeler ve çerezlerle de tüketilmektedir.
Kaynak: wikipedia
Biber Tohumu Çimlendirme:
Jalapeno Biber Tohumu Çimlendirilirken en dikkat edilmesi gerek ekim alanı nemli, havadar olmalı çimlenme sıcaklığı 18-25 derecede dir.
-Biber tohumlarını bir gün bir bardak suyun içinde bekletin.
-Torf, gübre, perlit, toprak karışımı hazırlayın.
Bu karışımı saksıya, plastik bardaklara, pet bardaklara, viyollere, vb. kablara karışımı doldurun.
isterseniz saksıya bu karışımı koymadan önce torf ve perliti nemlendirip koyun.
saksının ebatının büyüklüğüne göre yerleştireceğiniz tohum sayısı değişmektedir.
biber-tohumu-yetistirmeViyollere ekilirken 1 bir viyole gözüne 3 tane tohum ekebilirsiniz. istersen bir göze 1 tohum atabilirsiniz.
Tohumlarınızı üçken şeklinde, dikdörtgen veya dağınık olarak ekebilirsiniz ama en iyisi dikdörtgen şeklinde olmasında yarar vardır. ekilen tohumlar arasında 3cm olmalı.

tohumları yerleştirdikten sonra üstüne üstünü 1cm ile 2cm arasında bir kalınlıkla örtün. ve sulayın.

iyi hava sirkülasyon çok önemlidir.
5-7 cm olan biber fidelerinizi seyreltme yapılmalıdır. 7x7x7 veya 8x8x8 saksılar, pet bardaklar, vb. içine taşıyabilirsiniz. ve zayıf olanları elemeyi unutmayın.
kullandığınız kabların temiz olması çok önemli çünkü ilerde biberlerde  görülecek hastalıkları önlersiniz.
Biber fideleriniz 13-20 cm olduğu zaman artık toprağa ekebilirsiniz.
————————————————————–
Fideleri seçerken lekeli,yapraklarında delikler olmayan, çiçek açmış olamayan, meyve vermiş olmayan, gövdesi mor olan, bol saçaklı olmalıdır.
Fideleri gerçek yerine alırken nisan ayı (ilk bahar don tehlikesi) kalktığı zaman dikimi yapılmalı.
Bölgenizde don olacak zamanları önceden öğrenmek için Meteoroloji sitesinden bakabilirsiniz
Zirai Don Uyarı Sistemi 
4 Günlük Zirai Don Risk Tahmin Haritaları
Yerine dikilen Fideler ilk can suyun verildikten sonra 2 hafta sonra  1’nci Çapa yapılmalı 2-3 hafta sonra 2’nci çapa yapılmalı 2’inci çapa zamanı yabanı otlar temizlenmeli.
fazla sulanmadan kaçınmalı. toprağı nemli tutmak için toprağın üstünü saman ile doldurabilirsiniz.fidenin ilk gerçek yerlerine diktikten sonra 10 ile 15 günü su düzenli verilmeli ama aşıra kaçılmamalı. 2 haftadan sonra bitki verilmesi gereken su miktarı bitkinin güneş almadı saatlerde yaprakları buruştuğu zaman su verilmeli.susuzluktan dolayı bitki yaşam endişesine gireceğinden bir an önce çiçek açıp neslini devam ettirmeyi çabalar.
çiçekler dökülüp meyveler nohut boylarına geldiği zaman suyunu normal olarak verilmeye başlanabilir ve meyve vermeye başladıktan sonra gübre takviyesi yapılabilir.

(önemli)Birden fazla biber çeşidi yetiştiriyorsanız mutlaka Biber türleri arasında yabancı tozlaşma(çapraz tozlaşma) okumalısınız Buraya Tıklayın bakabilirsiniz .

sizler için youtubeden bulduğum bir video alt paylaştım. Jalapeno Biberi toplarken eldiven kullanın.

Yetiştirdiğim bitkileri yanda resimde ( isimlikleri) hazırlayabiliriz. hazırlaması çok kolaydır bir yoğurt kapağı veya yoğurt kabının kendisini yanda ki resimde ki gibi keserek yapabilirsiniz. isimlerini üstüne yazarken CD kalemiyle yazabilirsiniz.

Ücretsiz Tohum:
Jalapeno Biber Ücretsiz Tohum  Ücretsiz organik tohum listesinde dağıtılacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir